A biztos utánpótlás a PEAC sikereinek a kulcsa

2020. május. 27., 19:45   |    

A biztos utánpótlás a PEAC sikereinek a kulcsa

Lassacskán már minden megyei osztályú csapatnál a jövőt tervezgetik, amit bizony alaposan átír a koronavírus hatása. Sok helyen a gazdasági háttér csappant meg, a PEAC-nál viszont úgy vélik, az utánpótlásukban történő pozitív változások kellő alapokat adhatnak a folytatáshoz.

- A szezon elején még az NB III-ba jutás is felmerült célként. Változott valami?

-   Ugyan a félbeszakadt bajnokságban a negyedik helyen álltunk, de szerintem a szezon végére elérhettük volna akár a második helyet is – mondta Fazakas András, a PEAC szakmai igazgatója.
A jövő viszont meglehetősen képlékeny. Ha csak magunkról beszélünk, az anyagi lehetőségeink korlátozottabbak lettek, de ezt szerencsére a játékosok is átérzik, és hajlandóak áldozatot vállalni az egyesületért, a csapatért. A két edző példát mutatott és elsőként írták alá a szerződésüket a következő szezonra. A szűk 18 fős keretből 14-en biztosan maradnak jövőre is, ketten abbahagyják a futballt, ketten pedig végeznek az egyetemen, így máshogy alakul a jövőjük. Amikor azt mondtam, csökkent az anyagi háttér, ez nem csupán ránk, hanem szerintem minden csapatra érvényes, így dőreség lenne bármit is mondani a jövő évi bajnokságról, erőviszonyokat latolgatni.  Ami talán már most látszik, hogy a Villány meg fog erősödni. Mi mindenesetre az első öt helyet célozzuk meg, szeretnénk, ha továbbra is a bajnokság meghatározó csapata lennénk.

- Ehhez együtt maradt a csapat magja…

- Ennél sokkal fontosabb, hogy az utánpótlásunk is egyre eredményesebb. Az új szezonban már az U17 és az U19 az NB III-ban játszik, és két-három éven belül a 14 és 15 éveseket is magasabb osztályban szeretnénk versenyeztetni. Tudjuk a helyünket a városi hierarchiában, emellett azonban olyan képzést szeretnénk nyújtani, amitől meg van a lehetőségük, hogy profi labdarúgóvá is válhatnak a gyerekek, de akkor is jól érzik magukat, ha csak amatőr szinten, tömegsport gyanánt szeretnének futballozni. Sok, futballon kívüli közös programot is szervezünk nekik, amelyek nagyon pozitív visszhangot keltenek a szülőkben is, így a karácsonyi vagy gyereknapi megmozdulások, jótékonysági összefogásunk nagy népszerűségnek örvendenek, erősítik az összetartozás érzését.

Egyre több baranyai csapat versenyeztet úgynevezett fiókcsapatot, elég csak a Szentlőrincre vagy a Himesházára gondolni. A PEAC miért vágott bele ebbe?

- Egyetemi csapat révén minden évben érkeznek egyetemisták különböző tudásszinttel labdarúgók, köztük egyre több külföldi hallgatóval, akik szeretnének sportolni, focizni. Szeretnénk mindenkinek lehetőséget biztosítani erre. Hosszú távon éppen a szentlőrinci példa lebegett a szemünk előtt. A remélhetőleg egyre erősebb ifistáinknak ez egy lépcsőt jelent a felnőtt bajnokságba vezető úton. A sérülésből visszatérőknek is jó lehetőség. Az idén elindított második csapatunk vereség nélkül vezeti a megye III-as csoportját, és amennyiben felkéri az MLSZ Baranya Megyei Igazgatósága, el is fogja vállalni ősztől a másodosztályt.

- De hol játszanak majd?

- A pécsi önkormányzat tavalyi döntése alapján július elsejétől megkapjuk a PMFC Stadion utcai létesítményét, míg az eddig birtokunkban lévő Verseny utcai a PVSK tulajdonába megy át. Ennél azért bonyolultabb a kérdés, különösen, hogy a PMFC NB II-es lett. Várnunk kell a kovácstelepi akadémia elkészültére is, úgyhogy mi nem siettetjük a történteket, hiszen úgy vélem, harmonikus együttműködésre van szükség a város három meghatározó futballklubja között.


Címkék:

További hírek

Általános
Játékmester - pedagógus továbbképzést tartottak Mohácson

2024-05-17 16:49:06

Játékmester - pedagógus továbbképzést tartottak Mohácson

A Magyar Labdarúgó Szövetség Grassroots Osztálya ’Játékmester’ pedagógus játékmódszertani továbbképzést tartott Mohácson, amelyen 35 fő pedagógus vett részt és végezte el sikeresen.

Általános
Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium - leány labdarúgás

2024-05-15 15:22:41

Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium - leány labdarúgás

Az iskolai leány labdarúgócsapat elmúlt 10 évét bemutató kiállítást szerveztek a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumban, mely bemutatta az évek során elért sikereket és a megélt emlékeket. A kiállításnak köszönhetően egy helyen lehetett megtekinteni az elmúlt 10 év relikviáit: Mezek, serlegek, érmek, fényképek, újságcikkek, labdák.

Általános
Új öltözőépületet avattak Orfűn

2024-05-08 16:21:26

Új öltözőépületet avattak Orfűn

Múlt héten szerdán (május 01.) egy sportnap keretében a kivitelező és az önkormányzat jelképesen átadta az új öltöző épületét a felnőtt és az utánpótlás labdarúgóknak és a működtető sportegyesületeknek.

Általános
Baranya Vármegye Labdarúgásáért díj

2024-04-26 10:57:41

Baranya Vármegye Labdarúgásáért díj

A korábbi hagyományoknak megfelelően ebben az évben is díjazásban részesültek a vármegye labdarúgásáért végzett tevékenységükért arra érdemes személyek. Az ünnepélyes díjátadóra szerdán (ápr. 24.) került sor Pécsen.

Szponzorok