A játékoshiány a legnagyobb probléma

2019. május. 16., 10:12   |    

A játékoshiány a legnagyobb probléma

Nyolc év alatt huszonöt településen szűnt meg a felnőtt labdarúgás a megyében, ez aggasztó. Az viszont örömteli, hogy több helyről jelezték: ősztől folytatnák.

Ha csak a felnőtteket nézzük, a következő idénytől csapatot indítana az egykoron megyei I. osztályú Geresdlak, a szintén ott szerepelt a Sásd, a Szigetvár környéki Bódi Focisuli és a PTE-PEAC is szervezne még egy együttest. Valamennyien az újonnan szerveződő harmadik vonalban kapnának helyet (ősztől megszűnik a IV. osztály, beolvad a III-ba). De változás várható a Bozsik-programban is, szívesen visszatérne oda az Ivándárda, valamint a Vokány.

– Többéves szünet után jönnénk vissza Baranya focitérképére – meséltre Deák Attila, a sásdiak sportegyesületi elnöke. – Ugyan az utóbbi időben volt egy közös csapatunk Magyarszékkel, de most már önálló felnőtt gárdára vágyunk. A szervezés jól halad, a játékoskeretet helyiek alkotnák.

A Magyar Labdarúgó Szövetség Baranya Megyei Igazgatósága márciusban levelet küldött minden olyan település polgármesterének, ahol az utóbbi 10 esztendőben megszűnt a felnőtt foci. Ebben tájékoztatta őket az indulási és nevezési feltételekről, új csapat esetén az MLSZ-támogatásról és arról, hogy utánpótlásfront­on milyen lehetőségek vannak a gyermekek szerepeltetésére.

– Ezzel egy időben telefonon megkerestem a helyi sportvezetőket, akik korábban a klubokat irányították – mondta Bogyay Zoltán, az MLSZ BMI igazgatója. – Arról tudakozódtam náluk, hogy mi a véleményük az újraindulásról.

A megkeresések talán sikerre vezetnek. Szükség is lenne rá, mert 2011 óta 25 baranyai településen szűnt meg a felnőtt labdarúgás. Ezek jellemzően alacsony lélekszámú települések voltak, a megszűnés oka pedig szinte kivétel nélkül a játékoshiány. Nagyon úgy néz ki, hogy ez a folyamat sajnos visszafordíthatatlan, a mostani bajnokságokban is van több olyan csapat, amelyeknél bizonytalan a jövő.

Erősebbnek ígérkezik a mezőny
A tervek szerint ősztől a megyei III. osztály a nevezők számától függően két vagy háromcsoportos lesz, oda a csapatokat földrajzi fekvés alapján osztják majd be. Az MLSZ BMI-ben azt remélik, hogy talán vonzóbb is lesz a harmadik vonal, mintha megmaradt volna a negyedik, mert előbbiben erősebbnek ígérkezik a mezőny. Június közepétől lehet az újba nevezni, csak internetes jelentkezést fogadnak el. A nevezési határidő 2019. július 1., 12.00 óra lesz. A felnőtteknél 20-as kerettel számolva, csapatonként körülbelül 80 ezer forintba kerül az indulás, az MLSZ BMI az újonnan nevezőknek 60 ezer forintos sportfelszerelés-támogatást ad.

Forrás: www.bama.hu


Címkék:

További hírek

Bajnokság
PMFC győzelemmel zárult a Veterán bajnokság

2024-05-15 15:04:40

PMFC győzelemmel zárult a Veterán bajnokság

Pécsen május 12.-én a PVSK sporttelepén zárult a 2023–24-es szezon az 58 év felettiek részére kiírt országos kispályás veterán labdarúgó-bajnokságán.

Bajnokság
Nagyméretű műfüves pályát avattak Villányban

2024-05-07 10:39:58

Nagyméretű műfüves pályát avattak Villányban

Újabb nagyméretű műfüves pályával bővültek a Baranya Vármegyei amatőr labdarúgás lehetőségei, az új villányi pálya megépítése révén. Az ünnepélyes átadóra május 01.-én került sor.

Szponzorok