Átigazolási tájékoztató - 2021-2022 nyár

2021. június. 28., 09:04   |    

Átigazolási tájékoztató - 2021-2022 nyár

Tájékoztatjuk az Egyesületeket, hogy az alábbi átigazolási tájékoztató a 2/2021 verziószámú – 2021.07.01-től hatályos - NYIÁSZ rövid kivonata, a nyári átigazolási időszak lényegi része.

További információk a 2021.07.01-től hatályos NYIÁSZ szabályzatban találhatóak, amely letölthető a tájékoztató alatt található letölthető dokumentumokból vagy az MLSZ dokumentumtárából.

ÁTIGAZOLÁSI IDŐSZAKOK:



Akadémiák: A Magyar Állam által kijelölt 10 db sportszervezet (akadémia). (Baranyában nincs)
Tehetségközpont Baranyában: PMFC
Körzetközpontok Baranyában: Gold-Sport Kft - Kozármisleny , Mohácsi TE 1888, Pécsi VSK, Szentlőrinc SE

- A 2021-2022 nyári átigazolási időszakban a 2002-ben és később született labdarúgókra a B. táblázat szerinti díjak vonatkoznak. 

- Felnőtt amatőr labdarúgók (2001-ben és előtt születettek) 2021 július 01. - július 20. éjfél között "szabadon átigazolhatóak", nem kell átadó egyesületi hozzájárulás.
- Felnőtt labdarúgókért a nyári átigazolási időszakban nem kérhető működési költségtérítés!!!

NYIÁSZ 13 § 3 n):

„B” táblázat, utánpótlás működési költségtérítés:

2) Az amatőr 19 év alatti férfi utánpótlás labdarúgó (kivéve futsal) belföldi átigazolásakor minden esetben, minden átigazolási időszakban a „B” táblázatban foglaltak szerinti összeg fizetendő az ott töltött éveknek megfelelően. Működési költségtérítésként elszámolható az a bajnoki év, melyre a labdarúgó érvényes versenyengedéllyel rendelkezett és az adott bajnoki évben hivatalos mérkőzésen pályára is lépett. Az U19-es korosztályból adott bajnoki idényben kiöregedő amatőr labdarúgók az idény végén az adott, NYIÁSZ-ban meghatározott nyári átigazolási időszakban is a „B”, utánpótlás amatőr működési költségtérítésre vonatkozó táblázata alapján válthatnak sportszervezetet.
Kivéve abban az esetben, amennyiben az U-19-es kiöregedő labdarúgóval a saját vagy vele szerződésben lévő profi felnőtt sportszervezete nem köt profi szerződést. Ebben az esetben a labdarúgó ingyen eligazolhat. A felnőtt sportszervezet kategóriáját mindig a vele szerződésben álló utánpótlás sportszervezet besorolása szerint kell meghatározni.

2a) 1.) Amennyiben egy klubot váltó játékos a jelenlegi átigazolási időszakot is beleszámítva, egymást követő két átigazolási időszakon (egy éven) belül átigazol (tél-nyár, nyár-tél), úgy az új sportszervezet az előírt éves utánpótlás működési költségtérítés mellett, az átadó sportszervezet ezt megelőző, ténylegesen kifizetett, számlával igazolható utánpótlás működési költségtérítését is köteles megfizetni az átadó sportszervezetnek. Ezen számlán szereplő összegtől a két sportszervezet közös megállapodás alapján eltérhet úgy, hogy a számlán feltüntetett működési költségtérítési összegek minimum 10%-a minden esetben kötelezően fizetendő.
     2.) Abban az esetben, ha a klubot váltó játékos a jelenlegi átigazolási időszakot is beleszámítva, egymást követő két átigazolási időszakon (egy éven) belül átigazol (tél-nyár, nyár-tél) és az első átigazolása ugyanolyan osztályba vagy magasabb osztályból alacsonyabb osztályba, a második pedig alacsonyabb osztályból magasabb osztályba történik, úgy az új sportszervezet az előírt éves utánpótlás működési költségtérítés mellett (melyet megfizet az átadónak), a két a legmagasabb besorolású sportszervezet között fizetendő korosztályonként meghatározott maximális összeget, valamint az előírt szorzókkal növelt összeget köteles átutalni az MLSZ bankszámlájára.

2b) A működési költségtérítés B táblázatában foglalt összegekre az alábbi szorzók vonatkoznak:

  • Utánpótlás válogatott szereplés (nemzeti válogatottak egymás közötti mérkőzésén történt pályára lépés): A fizetendő teljes összeg X 1,5
  • Szomszédos megyébe történő átigazolás U14-es korosztályú, vagy fiatalabb labdarúgók esetén: A fizetendő teljes összeg X 2 (Budapest és Pest megye ezen szabály vonatkozásában egy megyének tekintendő)
  • Nem saját és nem szomszédos megyébe történő átigazolás U14-es korosztályú, vagy fiatalabb labdarúgók esetén: A fizetendő teljes összeg X 5 (Budapest és Pest megye ezen szabály vonatkozásában egy megyének tekintendő) Amennyiben a labdarúgó családja életvitelszerűen az átigazoló sportszervezet akár szomszédos, akár nem szomszédos megyéjébe költözik, a fizetendő teljes összeget kell fizetni szorzók nélkül. Ebben az esetben az átvevő sportszervezet a labdarúgó állandó lakcímének és iskolájának, valamint a szülők állandó lakcímének és munkáltatói igazolásának hivatalos dokumentumát csatolni köteles az átigazoláshoz, melyeknek az átvevő sportszervezet megyéjéhez kell tartoznia.
  • Abban az esetben, ha a fizetendő teljes összeget nem lakcímváltozással összefüggő megyén túli átigazolás miatt kétszeres vagy ötszörös szorzóval terhelten kell megfizetni, a fizetendő teljes összeg és a szorzókkal növelt teljes összeg különbözetét az átvevő sportszervezet az MLSZ bankszámlájára köteles utalni.

2c) A táblázatban szereplő összegektől fölfelé és oldalra történő igazolásnál nem lehet eltérni, vagyis a teljes összeg fizetendő minden átigazolási időszakban, kivétel ez alól a Grassroots/Amatőr sportszervezetek között történő oldalirányú átigazolás, amely esetben 10-100% között a felek megállapodhatnak.

A lefelé történő átigazolásnál minden átigazolási időszakban, a két sportszervezet közös megállapodás alapján eltérhet úgy, hogy a táblázatban feltüntetett működési költségtérítési összegek minimum 10%-a minden esetben kötelezően fizetendő.

2d) Abban az esetben, ha egy labdarúgó a jelenlegi átigazolási időszakot is beleszámítva, egymást követő két átigazolási időszakon (egy éven) belül (tél-nyár, nyár-tél) külföldről másik magyar sportszervezetbe igazol vissza, az új sportszervezet köteles megfizetni azt az utánpótlás működési költségtérítést a játékos legutóbbi magyar sportszervezetének, amelyet közvetlen odaigazolása esetén kellett volna fizetni.

2e) Az átvevő sportszervezet a megállapodás szerinti összeget az átigazolás előtt banki átutalással köteles teljesíteni az átadó sportszervezetnek. Az átigazoláshoz szükséges okiratokkal (átigazoló lap, működési költségtérítésre vonatkozó számla, szükség esetén a megkötött megállapodás, lakcím, iskolai és munkáltatói igazolások) együtt a pénzmozgás megtörténtének igazolását is be kell nyújtania az MLSZ illetékes szervéhez, ennek hiányában – amennyiben a NYIÁSZ eltérően nem rendelkezik – a labdarúgó nem igazolható át.

2f) A két sportszervezet utánpótlás működési költségtérítés megállapodás szerinti vagy a táblázat szerinti összegének meg nem fizetése esetén a labdarúgó nem igazolható át.

2g) Abban az esetben, ha az átvevő sportszervezet az átigazolási kérelmét bizonyíthatóan, az átadó sportszervezetnek küldött írásbeli felszólításától számított 8 napon belül a mindenkor hatályos ügyviteli rendszerben szabályosan benyújtotta – azonban az átadó sportszervezet számlázási kötelezettségét elmulasztotta, és emiatt a labdarúgó után jelen táblázat vagy megállapodás alapján fizetendő, működési költségtérítés fizetésének az átvevő sportszervezet nem tudott eleget tenni –, úgy az MLSZ a labdarúgót az átvevő sportszervezet írásbeli felszólításától számított 8 nap után átigazolja, és fegyelmi eljárást indít a vétkes sportszervezettel szemben. A fegyelmi eljárás megindítása nem szünteti meg a működési költségtérítés megfizetésének kötelezettségét.

2h) Amennyiben a jogosult sportszervezet (vagy annak a labdarúgó szakosztálya) megszűnt, vagy a működési költségtérítés fizetésének esedékessé válásakor nem tagja az MLSZ-nek, vagy saját hibájából (visszalépés vagy kizárás) nem tud versenyzési lehetőséget biztosítani a labdarúgónak, vagy nem fordul MLSZ IVB felé, úgy a táblázatban foglalt működési költségtérítés megfizetésének kötelezettsége megszűnik.

2i) A jelen „B” táblázat alapján az amatőr utánpótlás működési költségtérítés megfizetésének kötelezettsége a labdarúgó első hivatásos szerződésének megkötéséig áll fenn azzal, hogy ezt követően utánpótlás működési költségtérítésre vonatkozó pénzügyi követelés nem érvényesíthető (további státuszváltozás esetében sem).


Akadémiák / Elit Képzési Központ Baranyában: PMFC
Kiemelt Képzési Központ: Baranyában nincs

„C” táblázat, utánpótlás női működési költségtérítés:

Az amatőr 19 év alatti női utánpótlás labdarúgó (kivéve futsal) belföldi átigazolásakor minden esetben, minden átigazolási időszakban a „C” táblázatban foglaltak szerinti összeg fizetendő az ott töltött éveknek megfelelően. Működési költségtérítésként elszámolható az a bajnoki év, melyre a labdarúgó érvényes versenyengedéllyel rendelkezett és az adott bajnoki évben hivatalos mérkőzésen pályára is lépett. Az U19-es korosztályból adott bajnoki idényben kiöregedő amatőr labdarúgók az idény végén az adott, NYIÁSZ-ban meghatározott nyári átigazolási időszakban is a „C”, női utánpótlás amatőr működési költségtérítésre vonatkozó táblázata alapján válthatnak sportszervezetet. Amennyiben az átigazolásban az átvevő egy alacsonyabb besorolású sportszervezet, úgy a táblázatban szereplő összeg minimum 10%-a, minden egyéb esetben (fölfelé és oldalra) maximális összeg fizetendő.

Kivételes átigazolási lehetőség:

NYIÁSZ 19 § 1 m):

Belföldi átigazolás esetén, ha a 17. életévét betöltött amatőr labdarúgó 12 hónapig az érintett szakág egyetlen sportszervezet labdarúgó csapatában sem kezdő, sem cserejátékosként nem lépett pályára hivatalos mérkőzésen. Belföldi átigazolás esetén, ha a 17. életévét be nem töltött amatőr labdarúgó 6 hónapig az érintett szakág egyetlen sportszervezet labdarúgó csapatában sem kezdő, sem cserejátékosként nem lépett pályára hivatalos mérkőzésen. E pont szerinti különleges átigazolásra is alkalmazni kell a működési költségtérítésre vonatkozó rendelkezéseket (beleértve a működési költségtérítés megfizetését) azzal, hogy az átadó sportszervezet hozzájárulása nem szükséges az átigazoláshoz és a labdarúgó utolsó pályára lépéstől számított 2 éven belül lehet a működési költségtérítésre vonatkozó rendelkezéseket érvényesíteni.

VERSENYENGEDÉLY KÉRELEM:

NYIÁSZ 16 § 1 g):

A versenyengedélyeket kizárólag a labdarúgók eredeti, írásos hozzájárulásával lehet igényelni. A Versenyengedély igénylő lapot (14. sz. melléklet) ki kell tölteni és alá kell írniuk a labdarúgóknak (kiskorú labdarúgó esetén a törvényes képviselő is) az adott bajnoki szezonra vonatkozólag. A Versenyengedély igénylő lapot nem kell feltölteni a mindenkor hatályos ügyviteli rendszerbe a versenyengedély elektronikus úton való megigénylésekor, de a hiánytalanul kitöltött dokumentumot a sportszervezet köteles megőrizni legalább 5 évig és ezen időtartamon belül köteles bármikor az MLSZ rendelkezésére bocsátani, ha az MLSZ erre írásban felszólítja. Amennyiben a sportszervezet az eredeti Versenyengedély igénylő lapot nem tudja az MLSZ felé bemutatni, a sportszervezettel szemben fegyelmi eljárás indítható. A dokumentumot szakáganként kell kitölteni, aláírni.

Az Igazolások, átigazolások benyújtása és a versenyengedély kérelem csak elektronikus úton az IFA rendszeren keresztül történik!!!

FÉNYKÉPEK: 

Felhívjuk az egyesületek figyelmét, hogy a 2021 – 2022. évi versenyengedélyek nyomtatásához a játékosoknak érvényes fényképpel kell rendelkezniük. Lejárt fényképekkel a versenyengedélyek és új sportorvosik nem nyomtathatóak.

Az egyesületek ügyintézői az IFA rendszerbe belépve ellenőrizni tudják, mely játékosaik fényképei jártak le:

Sportszervezetek / Ügyintézés / Adminisztráció / Játékos ügyintézés / Fényképek menüpontban.

 

Itt tudnak új képet feltölteni is a lejárt helyett, amelyet az Igazgatóság hagyhat jóvá.

Kizárólag friss, álló igazolvány képet fogadunk el. Ettől eltérő képeket az Igazgatóság automatikusan elutasít!


Letölthető dokumentumok


Címkék:

További hírek

Általános
Baranya Vármegye Labdarúgásáért díj

2024-04-26 10:57:41

Baranya Vármegye Labdarúgásáért díj

A korábbi hagyományoknak megfelelően ebben az évben is díjazásban részesültek a vármegye labdarúgásáért végzett tevékenységükért arra érdemes személyek. Az ünnepélyes díjátadóra szerdán (ápr. 24.) került sor Pécsen.

Általános
Labdarúgó játékvezetői Talent nap Harkányban

2024-04-23 07:42:20

Labdarúgó játékvezetői Talent nap Harkányban

A harkányi sporttelepen április.18-án megrendezésre került a Baranya Vármegyei Játékvezetői Bizottság által szervezett vármegyei talent nap, ahol gyakorlati foglalkozásokon vettek részt a megye fiatal, tehetséges játékvezetői.

Általános
WEBINÁR - AZ A-VÁLOGATOTT FEJLŐDÉSE A SZÁMOK TÜKRÉBEN

2024-04-09 11:01:14

WEBINÁR - AZ A-VÁLOGATOTT FEJLŐDÉSE A SZÁMOK TÜKRÉBEN

A Magyar Labdarúgó Szövetség Kreditpontgyűjtő WEBINÁRT szervez!

Általános
2024 KREDITSZERZŐ KONFERENCIÁK/ WEBINÁROK
Szponzorok