Másfélezer nagypályás meccsen fújt a jubiláló pécsi sípmester

2020. január. 24., 09:17   |    

Másfélezer nagypályás meccsen fújt a jubiláló pécsi sípmester

Évtizedes hagyomány folytatódott az elmúlt hétvégén, a jubiláló sípmestereket köszöntötték a Laterum Hotel dísztermében. Köztük volt a sportcsaládból származó Horváth László is, aki 45 éve tett játékvezetői vizsgát.

- Anyósom javaslatára tettem le a játékvezetői vizsgát 1974-ben - kezdte a beszélgetést Horváth László, a kosárlabdázó Juci és a kézilabdás Zsuzsi testvére.
Megtudtuk, hogy a Pécsi BTC és a PEAC labdarúgója volt, majd egy családi tévénézés közben folyamatosan bírálta a fekete ruhást, erre feleségének édesanyja indulatosan rászólt: "legyél játékvezető, most indul egy tanfolyam". 

Sikeres vizsga után Laci karrierje hamar emelkedett a labdarúgó-játékvezetők ranglistáján, 1976-1983 között országos kerettag lett. Egyik emlékezetes mérkőzésének mondta a Népstadionban rendezett kettős rangadót, ahol 40 ezer néző előtt a Ferencváros-Vasas mérkőzésen Palotai Károly munkáját segítette.
A pécsi játékvezetők kispályás csapatában bokatörés érte egy teremtornán, ami a bíráskodás befejezését jelentette számára. A kényszerszünet alatt, játékvezető-hiány okán országos JB engedélyével alsóbb osztályú mérkőzéseken bíráskodott, ahol segítette a fiatal kezdő kollégákat (az engedély az életkora miatt volt szükséges).

Véleménye szerint a játékvezetéshez kell egy kis megszállottság, elhivatottság, csepp mazochizmus, önismeret, naprakész szabályismeret, megfelelő fizikai állapot és jó családi háttér, tudni kel feldolgozni pozitív és negatív észrevételeket, bírálatokat.

Horváth László 1574 nagypályás mérkőzés mellett számtalan kispályás és rengeteg teremtornán fújta a sípot.  Fizikai tettlegesség nem érte, a verbális inzultus nem érintette meg. A játékvezetői berkekben létezik egy mondás, miszerint ahol miséztek, oda nem mennek vissza ministrálni. Laci azonban visszament, igaz, más beosztásba, ellenőrként segítve a fiatal játékvezetők munkáját.

Forrás: pecsistop.hu
Szabó Ferenc
Fénykép: Horváth László


Címkék:

További hírek

Általános
Baranya Vármegye Labdarúgásáért díj

2024-04-26 10:57:41

Baranya Vármegye Labdarúgásáért díj

A korábbi hagyományoknak megfelelően ebben az évben is díjazásban részesültek a vármegye labdarúgásáért végzett tevékenységükért arra érdemes személyek. Az ünnepélyes díjátadóra szerdán (ápr. 24.) került sor Pécsen.

Általános
Labdarúgó játékvezetői Talent nap Harkányban

2024-04-23 07:42:20

Labdarúgó játékvezetői Talent nap Harkányban

A harkányi sporttelepen április.18-án megrendezésre került a Baranya Vármegyei Játékvezetői Bizottság által szervezett vármegyei talent nap, ahol gyakorlati foglalkozásokon vettek részt a megye fiatal, tehetséges játékvezetői.

Általános
WEBINÁR - AZ A-VÁLOGATOTT FEJLŐDÉSE A SZÁMOK TÜKRÉBEN

2024-04-09 11:01:14

WEBINÁR - AZ A-VÁLOGATOTT FEJLŐDÉSE A SZÁMOK TÜKRÉBEN

A Magyar Labdarúgó Szövetség Kreditpontgyűjtő WEBINÁRT szervez!

Általános
2024 KREDITSZERZŐ KONFERENCIÁK/ WEBINÁROK
Szponzorok