Négy évtized alatt senki sem kapott örökös eltiltást

2019. január. 07., 11:56   |    

Négy évtized alatt senki sem kapott örökös eltiltást

Mosonyi Géza (74) és Parragi Antal (73) negyven éve segíti társadalmi aktívaként a megye labdarúgását. Mindketten az Magyar Labdarúgó Szövetség Baranya Megyei Irodájának fegyelmi bizottságában dolgoznak.

Az, hogy a magyar foci még él és létezik, többek között olyanoknak is köszönhető, akik fizetség nélkül teszik a dolgukat. Ráadásul már nagyon régóta. Ilyen Mosonyi Géza és Parragi Antal is, akik annak idején egyszerre kezdtek el tevékenykedni. Hivatali főnökük Álló Miklós volt, a Baranya Megyei Labdarúgó Szövetség elnöke, ő beszélte rá a beosztottjait arra, hogy legyenek a fegyelmi bizottság tagjai. A „beszervezés” még 1978-ban történt, és a megbízatás azóta is tart. Mindkettőjüket külön köszöntötték az MLSZ Baranya Megyei Igazgatósága nemrég megrendezett évzáró bankettjén.

Érdekes, hogy egyiküknek sem volt futballista múltja. Mosonyi fiatalon kosarazott és kézilabdázott, a labdarúgáshoz csak szurkolóként volt köze.

– Egyáltalán nem bántam meg, hogy annak idején elvállaltam ezt a feladatot – mondja az öttagú I. sz. fegyelmi tanács vezetője. – Heti egy alkalommal jelent elfoglaltságot, szerdánként szoktunk összejönni. Az elénk kerülő esetek többsége két sárga lap miatti eltiltás.
Parragi ugyanott tag, ahol Mosonyi a vezető. Előbbi 28 esztendővel ezelőtt egyszer már lemondott, aztán mégis rábeszélték a folytatásra.

– Az ítéletek meghozatalánál sohasem engedtünk a nyomásnak, pedig néha volt – meséli Parragi, aki kívülről fújja az 50-es évek Pécsi Dózsájának összeállítását. – Összeszokott csapat a miénk, az év 52 szerdájából úgy körülbelül 32-33-on együtt vagyunk. Akadt olyan nap, hogy délután kettőkor kezdtünk és este 7-kor még tárgyaltunk. Régebben kaptam névtelen telefonokat, túl enyhének találták az ítéletünket, a politikát is belekeverték. Kirívó esetek szerencsére mostanában nincsenek, érdekes, hogy a négy évtized alatt egyszer sem büntettünk örökös eltiltással.

Mindenki fizetség nélkül dolgozik a bizottságokban
A Magyar Labdarúgó Szövetség Baranya Megyei Igazgatóságának hét bizottsága (fegyelmi, verseny, játékvezetői, nyilvántartási, igazolási és átigazolási, fellebbviteli, biztonsági, edzői) van, ezek 3–13 tagúak, bennük összesen 44-en dolgoznak. Valamennyien ingyen, fizetség nélkül tevékenykednek. A fegyelmi tanácsok (most kettő van belőlük) a focinagyüzem idején szinte minden héten üléseznek, a többiek szükség szerint ülnek össze.
A BMI hagyományos, év végi bankettjén elhangzott, hogy a 2018-as esztendő nyugodtan telt el, nem akadt olyan ügy, amely alapjaiban rengette volna meg a baranyai fociéletet. Jó hír, hogy hosszú idő óta nem szakadt félbe meccs a bírót ért atrocitás miatt. Évek óta nyugodt légkörben zajlanak a különböző szintű felnőtt és utánpótlás-bajnokságok.

Forrás: www.bama.hu


További hírek

Általános
Kreditpontos továbbképzés Budapesten március 22.-én

2019-03-18 17:35:20

Kreditpontos továbbképzés Budapesten március 22.-én

A Labdarúgó Stílusképző Akadémia, mint az MLSZ szerződött partnere MLSZ Licencmegújító képzést tart 2019. március 22.-én. Budapesten.

Általános
Helyzetben Baranya - 2019. februári videóriportok

2019-03-12 19:05:28

Helyzetben Baranya - 2019. februári videóriportok

Helyzetben Baranya - februári videóriportok

Általános
MLSZ Kreditpontos Scout Tanfolyam

2019-02-20 08:29:35

MLSZ Kreditpontos Scout Tanfolyam

Játékosmegfigyelés edzőknek! Egy napos tanfolyam olasz sztár-trénerekkel március 10.-én.

Szponzorok